Vindistriktet Bordeaux

vindistriktet bordeaux

Sammanfattning – Vindistriktet Bordeaux

  • Bordeaux delas in i 2 stora områden Östra och Västra Bordeaux.
  • Förutsättningarna i Östra och Västra skiljer sig markant med jord och klimat.
  • Vanligaste druvorna är sauvignon Blanc, Merlot, och Cabernet Franc.
  • Områdena Östra och Västra är indelade i ett antal olika appellationer.
  • Ett av de mest kända appellationerna är Château Margaux.

Fakta om vindistriktet Bordeaux

Det som kallas för vindistriktet Bordeaux ligger i departementet Gironde I sydvästra Frankrike. Distriktet är beläget runt staden Bordeaux därav namnet på distriktet. Några av världens främsta viner kommer från Bordeaux distriktet som är känt för att leverera kvalitetsviner och för att kunna lagras länge. Det rinner 2 floder genom Bordeaux distriktet och det är Garonne och Dordogne som i sin tur mynnar ut i viken Gironde.

Dessa två floder har även gett upphov till indelningen Västra Bordeaux och Östra Bordeaux vilket är beskrivande för vinet. Mellan floderna ligger området Entre – deux – Mers, som också är känt för sina unika viner baserade på till exempel Sauvignon Blanc, de vinerna benämns som “Bordeaux vin” eller appellationen Bordeaux som det också kallas. Bordeaux är just indelat i så kallade appellationer, mindre områden som levererar olika vin utifrån sitt specifika område. De mest kvalitativa och kända appellationerna är Médoc, Haut – Médoc, Pomerol och Sáint-Emilion. Haut-Médoc är i sin tur indelat i ytterligare appellationer där Margaux är mest känt men du finner även St. Estéphe, Pauillac, St. Julien, Listrac och Moulis.

Vinet från Bordeaux

I Västra Bordeaux innehåller jordarna mycket grus och klimatet är mycket fuktigt vilket gör att druvan Sauvignon Blanc trivs bra där. Viner från Bordeaux är generellt blandade på olika sätt genom att man blandar olika druvsorter med varandra. En av de vanligaste blandningarna med Sauvignon Blanc är Merlot och Cabernet Franc. På Östra sidan av Bordeaux så är förhållandena omvända, jorden är mer lerig och kalkrik och där är druvorna Cabernet Franc och Merlot dominanta och de blandas upp med några delar Sauvignon Blanc. Andra druvor som även används är Malvinodling bordeauxbec och Petit Verdot.

Kända viner från Bordeaux är bland annat Château Latour, Château Lafite Rothschild, Château Margaux, Château Mouton-Rothschild samt Château Haut-Brion och de är klassificerade enligt utmärkelsen 1er cru classé. I området St-Émilion har man en egen klassificering som benämner viner som Premiers grands crus (classé A och classé B) respektive Grands crus classés. I Premiere grands finns fyra kategorier Château Angélus, Château Ausone, Château Cheval Blanc och Château Pavie. År 2015 kostade en Château Cheval Blanc från 2010 12 661 kronor på Systembolaget.

Historik om Bordeaux

Det var romarna som började plantera druvor i Bordeaux och efter dem så försvann odlingen ett tag för att sedan tas upp igen i början av 1000-talet. 1855 är ett känt år i vinhistoria då det var inför Världsutställningen 1855 som Bordeauxvinerna klassades som de bästa och främsta vinerna.

Handla vin från Bordeaux

De dyraste vinerna i handeln hittar du från Bordeaux, och det handlar då om vilken klassificering som vinet har och vart i Bordeaux det kommer ifrån. Men det finns även vin som är mer tillgängligt för den lite mindre plånboken och budgeten. För att handla vin från mindre partier och mer sällsynta årgångar så kan du med fördel handla vin från Xwine. Årgångarna kan variera ganska kraftigt från Bordeaux och det kan då vara bra att ha en årgångstabell tillgänglig när du handlar vin för att kunna kontrollera kvalitén på de olika årgångarna. De bästa vinerna från Bordeaux kan ta 10-25 år på sig att mogna vilket man bör ha med i beräkningarna om du ska köpa ett finare vin. Vinerna från Bordeaux har även generellt en längre lagringspotential.

Läs mer om att handla vin på nätet

Kommentera eller Fråga