Sätt igång en egen surdeg

Recept 2018-11-13 0 kommentarer

Bakning kan vara en mycket trevlig och god sysselsättning men med surdeg tar du allt till helt nya nivåer. Ett surdegsbröd kan bli en fantastisk smakupplevelse och hållbarheten på brödet är dessutom mycket bättre. En smörgås med surdegsbröd eller krispiga krutonger av surdegsbröd är bara så mycket godare. Här får du tips om hur du sätter igång en egen surdeg och några bra recept på surdegsbröd.

Snabbt om surdegsbröd

  • Levande jästkultur och mjölksyrebakterier.
  • Surdegen startas med lika delar mjöl och vatten.
  • Förvaras i en glasbruk i kylen.
  • Bör matas för att hållas vid liv.
  • Matningen består av mjöl och vatten.
  • Surdegen anses komma från Egypten för 6000 år sedan.

Vad är en surdeg?

En surdeg är en deg som innehåller levande jäst samt mjölksyrebakterier och fungerar som igångsättare av degar. För att starta en surdeg krävs lika delar mjöl och vatten, du kan använda rågmjöl eller vetemjöl.Här kommer ett recept jag hittat hos Matgeek på en surdegsgrund.

Vete surdegsgrund

  • 30 g vatten det behöver ha en temperatur på ca 40 grader.
  • 40 g vetemjöl
  • 20 g yoghurt naturell
  • Låt stå i 3 dagar samtidigt som du tippar lite fram och tillbaka.
  • Det ska efter 3 dagar vara bubblor i degen och en syrlig doft.
  • Efter 3 dagar ska den första matningen ske.
  • Mata en gång i veckan med 100 g vetemjöl och 100 g vatten.
  • Degen kommer efter matningen att växa till dubbel storlek.
  • Vill du inte använda degen vid samma tillfälle så placera den i kylen.

Surdegen måste underhållas (matas) för att hållas vid liv. När en surdeg är väl underhållen och livskraftig så kan den hålla väldigt länge. Det finns folk som ärver surdegar. Surdegen förvaras i en glasburk i kylen, tänk på att det är bra att det är bra att ha ett löst liggande lock på din surdeg, då den kan jäsa och sprängas annars. Mata din surdeg en gång i veckan med 100 g mjöl och 100 g vatten, då kan din deg hållas vid liv över väldigt lång tid.

Hantering av surdeg då den inte används

Degen matas en gång i veckan och ska du inte använda den så ta ut allt ur burken utom en liten klick, cirka 100g. Diska ur din burk ordentligt och lägg tillbaka klicken av surdeg i burken. Mata sedan med 100 g mjöl och 100 g vatten.

Hur länge håller en surdeg?

Det finns degar som gått i arv i generationer för att den har skötts på rätt sätt. Så sköter du din surdeg så kommer du inte bara kunna baka gott bröd med lång bredare struktur och längre smak utan även spara pengar på att slippa handla jäst till bakningen.

Olika sätt att starta en surdeg

En surdeg som torkat är verkligen inte död utan kan återuppväckas. På bloggen Tankar om Bröd finns ett bra tips på hur du kan starta upp en torkad surdeg.

 Blanda ihop följande;

  • En del torkad surdeg
  • Tre delar mjöl (valfri sort eller blandning)
  • Fyra delar ljummet vatten (25 – 30 grader)
  • Vispa eller rör kraftigt för att få in luft
  • Låt stå i 24 timmar på varm plats (28 – 30 grader)
  • Tillsätt en vattenmjölblandning på 4 delar vatten och 3 delar mjöl och rör in luft in i smeten
  • Mata sedan surdegen var 6:e till 12:e timme med vattenmjölblandningen tills ett ca 2 cm skumlager bildats överst

Recept på surdegsbröd – Mandelmanns surdegsbröd

Du behöver

Surdegsstarter

recept på surdeg från mandelmanns

Bild: tv4.se

  • 5 msk grovt rågmjöl
  • ljummet vatten

Surdegsbröd dag 1

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 msk aktiv surdeg

Surdegsbröd dag 2

  • 5 dl ljummet vatten
  • 1-2 msk salt
  • ca 2 l vetemjöl

Så här gör du brödet

  1. Surdegsstarter dag 1
    Rör ut 3 msk mjöl i ljummet vatten till en tjockflytande gröt i en glasburk. Låt stå på ett varmt ställe i 3 dagar, till exempel vid ett element – temperaturen ska vara 20-30 grader.
  2. Surdegsstarter dag 4
    Rör ner 2 msk mjöl och 2 msk vatten i burken.
  3. Surdegsstarter dag 5
    Nu bör du kunna se små bubblor på ytan – surdegen är klar för bakning. Förvara den i burken med locket på i kylen och mata den var fjortonde dag eller låt den stå framme i rumstemperatur och mata den lite varje dag (det ger bäst bakresultat).
  4. Surdegsbröd dag 1
    Arbeta ihop mjöl, vatten och starter i en degblandare. Låt degen stå framme en timme, täck sen över den och ställ i kylen över natten, minst 12 timmar.
  5. Surdegsbröd dag 2
    Tillsätt vatten och salt till fördegen. Låt degblandaren gå medan du matar på mjöl tills degen släpper bunken. Låt maskinen arbeta i minst 8 minuter.
  6. Ta upp och skär degen i fyra bitar. Vik dem fyra gånger och lägg dem i välmjölad korg eller brödform så att de har en fjärdedels jäsmån. Låt jäsa under handduk på varm plats tills degen jäst upp till kanten.
  7. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
  8. Stjälp upp bröden på en plåt med bakplåtspapper och gör små snitt i ytan. Sätt in plåten i ugnen och släng samtidigt in 1 dl vatten. Sänk genast värmen till 200 grader och grädda bröden i 40-50 minuter. Låt svalna på galler.

Kommentera eller Fråga