Att äta enligt raw metoden

Raw food

De senaste åren har begreppet raw dykt upp i många sammanhang och till och med i matbutikerna kan du hitta bars och chokladbollar som kallas för raw-bollar. Raw metoden är en genom tänkt metod som främjar det vegetariska ätandet samt att hitta andra alternativ än raffinerat socker till exempel. Maten ska endast hettas upp till 42 grader inom raw annars tappar den viktiga näringsämnen. Precis som det låter så handlar raw om det råa och direkta och oraffinerade som kost. Genom att använda sig av kallpressade oljor, honung, frukt, grönsaker, nötter, bär, frön med mera så kan fantastiska rätter skapas och som gör dig mätt och belåten fast med ett litet kaloriintag.

Snabba fakta om raw mat

  • Matvaror får endast hettas upp till 42 grader.
  • Inget kött.
  • Kosten baseras på frukt, grönsaker, rotfrukter, bär, nötter, frön, torkad frukt, alger, skott, groddar.
  • Kallpressade oljor istället för smör
  • Honung eller agavesirap som sötningsmedel.
  • Metoden främjar viktnedgång.
  • Genom raw mat får du i dig vitaminer, mineraler och fibrer ett optimerat näringsintag.

Raw metoden och viktnedgång

Enligt raw -experten Erica Palmcrantz Aziz så främjar metoden en viktnedgång då näringsintaget är optimerat men kaloriintaget väldigt litet. Palmcrantz Aziz gicke ned hela 5 kilo på 2 veckor med hjälp av att äta raw-kost. Kroppen mår väldigt bra av att äta kost från växtriket. Tänk på att inte testa en kost om du har medicinska besvär som gör att du måste hålla en viss kost, tänk på att rådgöra med din läkare. Det finns många tips online för hur du kommer igång med att äta raw-mat och vi kommer att dela några recept i slutet av inlägget.

Effekter av raw-kost

  • Minskat sötsug.
  • Stärkt immunförsvar.
  • Bättre lyster i hud, hår och naglar.
  • Enklare att hålla vikt.
  • Förbättrad matsmältning.
  • Upplevelse av att känna sig friskare och piggare.

Så lagar du raw mat

Att komma igång med sin raw matlagning behöver inte vara avancerat. Du kommer att hacka, strimla och riva en hel del men man använder också metoder som blötläggning, juicepressning, fermentering, marinering, ångning, och centrifugering för att nämna några. En bra kniv samt redskap för att underlätta strimling kan vara en bra grund. Sen kan redskap som juicepressar eller centrifuger vara saker som du kommer fram till allt efter behov. Det viktiga är att inte börja koka råvaror eller hetta upp dem till över 42 grader. Men ångade grönsaker till exempel kan vara oerhört krispigt och gott. Tänk på att du kan använda mjölkprodukter från växtriket i din raw-matlagning men inte de animaliska produkterna. Fler vanliga metoder att använda sig av i tillagningen av raw mat är groddning, syrande och torkning.

Recept på raw food

Rawbollar med dadlar

raw bollar med dadlar

Bild: https://mittkok.expressen.se

Receptet är skapat av Caroline Ahlqvist för Mitt Kök och är beräknat till ca 15 stycken bollar.

Du behöver

  • 1 dl Sötmandel
  • 1 dl Cashewnötter
  • 8 st Dadlar, urkärnade
  • 1 msk Kakao
  • 1.5 msk Kokosfett
  • 1 dl Kokos eller nötter att rulla dom i

Så här gör du

  1. Mixa nötterna tills de blir som ett grovt mjöl.
  2. Tillsätt de urkärnade dadlarna, kakaon och kokosoljan och fortsätt mixa tills det blir som en jämn smet.
  3. Rulla till små bollar och vänd i kokos, hackade nötter eller kakao. Ställ i kylen i 30 minuter. Klart!

Vegetarisk raw bowl med limehonung

Receptet är skapat av Elisabeth Johansson för Mitt kök och är beräknat för 4 portioner.

Du behöver

raw bowl

Bild: https://mittkok.expressen.se

  • 2 gemsallad
  • 2 rosa endivesallad
  • 1 klyfta vattenmelon
  • 1 klyfta rödkål
  • 1 polkabeta
  • 2 avokado
  • 2 dl blåbär
  • 1 dl blandade frön och nötter till exempel pumpakärnor, sesamfrön, cashewnötter

Limehonung

  • 1 lime, saften
  • 4 msk flytande honung

Så här gör du

  1. Limehonung: Rör ihop limesaft och honung.
  2. Raw bowl: Lägg gemsallad och endivesallad i botten på portionsskålar.
  3. Skär vattenmelonen i skivor och lägg i skålarna. Strimla rödkålen fint och lägg i.
  4. Skala och svarva polkabetan eller skär den i tunna strimlor. Lägg strimlorna i en skål med kallt vatten några minuter. Häll av vattnet och lägg polkabeta i skålarna.
  5. Skär avokadon i klyftor och lägg i.
  6. Strö över blåbär, frön och nötter.

Kommentera eller Fråga