3 myter om viktnedgång – så gör du

Sammanfattning – 3 myter om viktnedgång

 • Din mage blir inte mindre av sit ups – muskulaturen kan tonas och stärkas men magen blir ej mindre.
 • Vuxna människors magsäckar är konstanta i storlek, de kan ej krympas genom att äta mindre.
 • Kvällsmackan gör dig inte fet, men en obalans i energiintaget kan göra det.
 • Balansera upp energiintaget efter hur mycket du rör dig.
 • Ät hälsosam mat lagad från grunden, undersök hur mycket energi det finns i matvarorna du äter.
 • Skaffa hälsosamma vanor med matkasse så slipper du göra allt själv.
3 myter om viktnedgång

Vi slår ihjäl 3 klassiska myter om viktnedgång.

3 myter om viktnedgång. Det finns väl inget som är så omskrivet som viktnedgång och hur du når den perfekta kroppen. Metoderna är många och det finns väldigt många som tjänar stora pengar på människors strävan efter att gå ned i vikt. Här ska vi reda ut några klassiska myter om viktnedgång samt tipsa om mer handfasta vägar att gå. Så lägg undan plastfolieinpackningarna och viktminskningskrämer för här ska vi prata hälsa och god mat. Och framför allt slå ihjäl idéer som inte stämmer.

1:a myten – Sit ups – bli av med magen

“Bara jag gör 100 situps om dagen så försvinner magen” – alla känner vi igen den idén och det kanske till en början låter som en bra idé men att enbart ligga och göra en massa sit ups kommer inte förbättra din fysik något särskilt. Du kan tona muskler med sit ups men din mage kommer inte att krympa. En bra magmuskulatur hänger ihop med ryggen och framför allt den inre coremuskulaturen. Genom att stärka hela bålen kommer du att orka mer och bli smidigare, framför allt slippa ryggproblem.

2:a myten – “Krympa” magsäcken genom att äta mindre

En annan klassiker är att försöka minska magsäcken genom att svälta sig och vänja den vid att äta mindre. Nja, magsäcken krymper inte hur som helst, det finns avancerade kirurgiska ingrepp som kan förminska magsäcken och då är det just ett ingrepp. Det är alltså inget som du kan göra själv genom en magsjuka eller liknande. För människor i vuxen ålder har en konstant storlek på magsäcken, det är heller ingen skillnad på en smal persons magsäck eller en tjock persons. Om du har en tjock mage handlar det om fettet PÅ magen inte fettet i magen.

3:e myten “Det var kvällsmackorna som gjorde mig fet”

Med kroppen fungerar det så att gör vi inte av med energi som vi tar in i kroppen så börjar den lagras. Därför kan det vara så att vi äter mat med för mycket energi, ost kan vara ett sånt livsmedel, massor av energi och rör på oss för lite då lagras den energi. Fylls det på för mycket hela tiden så börjar det synas, om vi inte börjar röra på kroppen och anpassa intaget efter hur mycket vi rör oss och vår kropp. Det är alltså inte kvällsmackorna enbart som gör dig fet utan en obalans i ditt energiintag.

Skaffa nya goda vanor – så gör du

skapa goda vanor

Börja enkelt med att skapa goda vanor.

Börja enkelt, det är grundregeln, 5 minuter på träningscykeln är bättre än inget och börja smyga in mer grönt på tallriken och minska lite på kolhydrater om du har ett stillasitttande jobb. Byt ut bullarna på fikat mot en mer hälsosam snack det finns massor av goda hälsosamma söta tilltugg idag. Det hela handlar om rörelse av kroppen och att äta mer hälsosam mat i rimliga mängder. Det kan vara svårt att helt drastiskt lägga om en kost, så börja i någon ände bara. Gör goda matiga sallader med till exempel quinoa och råris råvaror med ett låg glykeimskt index vilket håller ditt blodsocker på en jämn nivå och inte skapar samma sug efter mat. Du känner dig mätt längre med mat som innehåller bra fibrer. I vissa fall som handlar om medicinska anledningar så måste livsstilen ändras snabbare men du kan faktiskt börja göra förändringar innan det går så långt att det måste gå snabbt.

Tips på matkassar med viktnedgång

Vi har flera matkassar samlade med inriktning viktnedgång, läs gärna mer om dem här och jämför.

 

 

 

2 Kommentarer

 1. Marlene skriver:

  Tack för kommentar hos mej!
  Vilken fina sida! Jag gästbloggar gärna om du fortfarande vill det 🙂

  • sofia@handlamat skriver:

   Hej Marlene!
   Tack för kommentar! Vi är absolut intresserade, jag mailar dig! ha en fin dag! Vänligaste Hälsningar Sofia handlamatpanatet.nu

Kommentera eller Fråga