Att förbereda maten inför festen – 5 goda råd

Publicerad: 2012-01-19
Kategori: Tillaga mat

Det finns förstås oändligt många tips för att lyckas med sin matlagning och samtidigt kunna njuta själv när man bjuder hem sina vänner på fest. Här tänkte vi bidra med några tips från handla mat på nätet om förberedelse och matlagning.

Handla maten i så god tid som möjligt

Det kan tyckas självklart men det är alltid viktigt att ha en färdig inköpslista innan man ger sig ut till närmaste dugliga mataffär. Visserligen är det inte bra att köpa alla råvaror för tidigt men minst 1 – 2 dagar innan vill vi ha det mesta inhandlat. Det går också att handla maten via nätet och få den hemskickad om man har ont om tid. Kolla exempelvis in mathem som har denna tjänst.

Förbered dukning och redskap

Nästa steg är förstås att ordna så mycket statiskt praktiska saker. Tex städning/dukning eller några trevliga servetter.

Kläder och klädval

Detta handlar förstås inte om själva matlagningen. Men det är inte så skojigt att dra på sig sin splitter nya och moderiktiga one piece samtidigt som det ringer på dörren. Så förbered även klädval och så mycket praktiska saker så tidigt som möjligt.

Mise en place

Mise en place är köksfranska för att ha förberett alla ingredienser innan du sätter igång och kokar upp, steker, eller ugnsbakar! Detta är mycket smidigt och förenklar och effektiviserar tillredning av mat. Det ger också mer tid under själva matlagning att smaka av och vara noggrann för bästa resultat.

Vilka rätter börjar man tillaga?

Det brukar vara bra att börja tillaga de saker som man kan sätta undan kallt först. Börja tex med sallader eller kalla såser. De kan man sedan ställa in i kylen tills det är dags för servering. Man kan också skala potatis/morätter eller andra rotfrukter och lägga i ett kallt vattenbad. De klarar sig där några timmar. Sedan kan man sätta igång med den varma tillagningen i lugn och ro.

Detta var våra tids på att lyckas med matlagningen inför festen. Nu återstår förstås att välja recept, välja middagsvänner och mycket annat 😉

Kommentera eller Fråga